Thursday, 5 March 2015

buat adik2 spm dan stpm 2014, mabruk ek

Assalamualaikum.

Eh, dah tahu kan result spm dan stpm 2014 dah keluar! Amacam, gempak tak hasil tuaian adik2 semua? Happy? Excited? Blurr? Sedih? Kecewa? Putus asa? Rileks suda...!!

Buat yang kutip banyak C, D, E, F dan G tuh, tak payah nak moody atau frust tahap dewa sangat. Jangan nak salahkan takdir atau pertikaikan itu dan ini. Tolong belajar untuk terima apa yang tersurat ek.

Merah dulu pun bukan genius tahap dapat iktiraf dari Mensa pun. Banyak subjek yang kategori ke laut. Mana nak dapat result A berlonggok-longgok time spm kalau asyik main2 dan tak peduli langsung tentang masa depan.

Konon2 hebat la bila Merah tolak untuk sambung diploma kat uitm dan poli. Seyes, masa tuh memang tak peduli langsung tentang masa depan. Bila Puan Mama start bertanya apa yang Merah nak buat dengan masa depan, Merah cepat2 masuk sekolah balik dan sambung tingkatan 6.

Dan sewaktu di tingkatan 6, sikap main2 dan berjimba masih menebal dalam diri. Merah masih kekalkan sikap tak matang tuh. Tapi study tuh Merah lebihkan sikit sebab Merah boleh fokus. Kalo spm Merah ambil 11 subjek, stpm 4 subjek jer kot. Mudah giler nak bagi tumpuan. Sombong giler statement Merah kan!!!

Dan korang tahu tak apa jadik masa exam stpm sebenar???

Ingat lagi waktu tu paper pengajian am. Paper pertama kot. Tangan Merah shaking. Hampir 30 minit Merah tak dapat nak tulis apa2 dalam kertas jawapan. Lutut lemah sangat. Jari jemari kebas. Nak pegang pen pun rasa lemah giler. Nak tahu kenapa?

Sepanjang setahun setengah menjadi pelajar tingkatan 6, Merah tak pernah terfikir akan realiti hidup. Dan tiba2 bila dalam exam sebenar Merah terfikir sesuatu yang patutnya Merah fikir setahun setengah yang lalu.

Kalau gagal stpm, apa Merah nak buat?

Macam mana nak terus sambung belajar?

Nak keja apa nanti?

Sian Puan Mama sebab kecewa nanti?

Tak kan nak kawen sebab gagal stpm kot.

Malu nak jumpak kawan2 kalau gagal stpm. Rendah diri giler kot.

Dan selepas berpeluh-peluh, shaking dan merunsing-runsing dalam dewan exam, Merah teringat senyuman Puan Mama sebelum datang sekolah tadi. Automatik rasa2 yang menggila tuh hilang. Merah siap terkumat kamit baca doa2 untuk menenangkan hati kot. Rasanya itulah hari yang paling banyak Merah berselawat untuk tahun tuh. Poyo.!

Okep, itu cerita 8 tahun dulu masa amik stpm..

Untuk adik2 hari ini, buat pilihan yang terbaik. Kumpul seberapa banyak maklumat untuk sebarang bidang yang kamu nak pilih. Insyaallah, Allah akan permudahkan urusan kamu2 yang mencintai ilmu nih.

Buat Pikah aka K.Yong, 
Mabruk untuk result spm yang giler2 gempak tuh. Akak bangga giler dengan kamu. Moga langkah yang kamu bakal ambil nanti merupakan langkah terbaik dalam mencorakkan masa depan kamu.

Buat kamu2 yang sedang berduka,
Rileks aaaaa... Ini bukan pengakhiran hidup kamu. Saat satu pintu tertutup, ada berlonggok longgok lagi pintu lain yang terbuka untuk kamu. Please, jangan tenung lama sangat kat pintu yang tertutup tuh. Move on okep...

Mabruk untuk adik2 SPM dan STPM 2014..