Monday, 29 April 2013

sakit telinga


Assalamualaikum wbt.

Hari nih kepala berdenyut-denyut lagi. Gara2 jangkitan kuman di dalam telinga, Merah rasa macam nak pitam. Sepatutnya Merah puasa hari nih, tapi lepas lunch tadi Merah dah tak mampu nak bertahan. Last sekali Merah telan dua bijik panadol untuk kurangkan sikit rasa sakit yang menyengat nih. Sekarang pun masih berdenyut-denyut lagi kepala Merah. Perasaan nak menghentuk kepala sendiri ke dinding cukup2 memuncak saat ini. Tadi Merah cuba kuis2 dalam telinga nih dengan menggunakan tisu yang Merah gulung panjang2. Bila tarik keluar, ada kesan darah dan nanah di dalam telinga. Ya Allah, sakit sangat2!

Serius, Merah memang selalu terkena jangkitan kuman di dalam telinga. Bila Merah cakap telinga Merah sakit, family Merah akan keluarkan pelbagai statement.

"Ehhh, telinga Merah sakit balik"

"Merah berjemur kat panas ker sampai telinga Merah boleh sakit balik"

"Keluar rumah tak pakai payung ker"

"Ubat titik yang selalu Merah guna untuk titik kat dalam telinga dah habis ka?"

Merah pernah tanya doktor kenapa telinga Merah selalu kena jangkitan kuman sebab Merah pelik. Dalam setahun, hampir 20 kali Merah akan ke klinik atau hospital kerana jangkitan kuman di dalam telinga. Sebagai manusia biasa, tidakkah ini terlalu pelik untuk manusia seperti Merah. Dan kepelikan Merah itu terjawab sewaktu Merah mendapatkan rawatan di klinik panel universiti 2 tahun lalu.

Kata doktor, kulit Merah jenis kulit yang menyerap haba, tetapi bukan jenis yang membebaskan haba itu semula. Jadi, kawasan dalam telinga Merah akan menjadi terlalu kering. Lama kelamaan ia akan mengelupas dan berkudis. Kemudian pembiakan fungus atau bakteria akan terjadi di dalam telinga Merah. Oleh itu Merah sentiasa mempunya stok ubat titis di dalam peti sejuk untuk mengelakkan kawasan dalam telinga Merah menjadi terlampau kering.

Sejak hari itu, Merah memang tak pernah lupa untuk titiskan ubat tersebut di dalam telinga. Namun, sejak 2 bulan lepas, Merah berhenti menggunakan ubat tersebut sebab Merah rasa Merah dah sembuh sepenuhnya. Dan sekarang Merah terpaksa tanggung akibatnya. Rasa nak pengsan, rasa sakit, rasa pening, rasa loya dan segala rasa yang menyakitkan ini buat Merah rasa nak menangis. 

Waaaaaaaa...Waaaaaaa, sakitnya!!!!!

No comments: